­

Forza4Energy4All is een sportieve uitdaging waarmee we geld ophalen voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte. De deelnemers beklimmen drie machtige bergen in de Italiaanse Alpen die bekend en berucht zijn van de Giro d'Italia, namelijk de Gavia, Mortirolo en Stelvio! Dit doen ze op de Racefiets, Hardlopend en/of hikend. Tijdens het evenement staat centraal dat iedereen zijn doelen kan behalen die hij/zij voor ogen heeft. 

Tijdens de uitdaging zullen de deelnemers voelen wat patiënten met een energiestofwisselingsziekte dagelijks ervaren. De patiënten hebben door hun energiestofwisselingsziekte bijna geen energie en beklimmen figuurlijk zo'n berg om simpelweg de dag door te komen. Naast de inspanning is het een geweldige ervaring om met 75 á 100 mede Forzanen en hun supporters fantastische dagen te beleven. Er doen veel deelnemers mee die een link hebben met iemand die de ziekte heeft maar ook deelnemers die de stichting en de ziekte minder of niet kenden, ook zij voelen zich al snel erg betrokken. Zo krijgen we de mooiste reacties, zoals: "Forza is een warm bad dat ik nooit had willen missen!". Forza4Energy4All is kleinschalig, waardoor er aandacht voor elkaar is!

Forza4Energy4All is een initiatief van Stichting Energy4All om geld in te zamelen voor het medicijnonderzoek van professor Jan Smeitink en zijn team om energiestofwisselingsziekte zo snel mogelijk te kunnen stoppen. Met de ingezamelde sponsorgelden kan het medicijnonderzoek doorgaan, dat is van groot belang. Met jouw steun komt het medicijn weer een stap dichterbij.

Durf jij je grenzen te verleggen? Alleen of samen met familie, vrienden en/of collega’s bereik je de toppen van de Gavia, Mortirolo en Stelvio. Schrijf je in en geniet van 4 - 6 september 2024 van een fantastisch evenement in Italie dat je niet wilt missen.


De drie te beklimmen bergen

Het zijn niet de minste bergen die we beklimmen tijden Forza4Energy4All. De Gavia, Mortirolo en Stelvio zijn gelegen in de Italiaanse Alpen. Ons basiskamp in Bormio is gelegen aan de voet deze machtige reuzen van de Giro d'Italia.

Gavia 2.621 meter - Woensdag

De eerste dertien kilometer van Bormio tot de voet van de Gavia kent een stijgingspercentage van gemiddeld 4,5%. Deze relatief gemakkelijke aanloop met weinig verkeer is een rustig begin voor de fietsers en gaat door de dorpjes Uzza, San Nicolo, San Antonio en San Gottardo en een goed verlichte korte tunnel. Na 13 kilometer begint de ‘echte’ klim vanuit Santa Caterina met een stijging tot 11%. De laatste kilometers vlakken af, zodat je kunt genieten van het prachtige uitzicht op de bergtoppen en het bergmeer Lago Bianco vlak voor de finish. Afstand tot de top vanaf Bormio 26 km met 11 haarspeldbochten en je maakt 1419 hoogtemeters.

De hardlopers lopen over dezelfde weg als de fietsers. Ze starten vanaf een per deelnemer afgesproken punt op de berg, dit is afhankelijk van de gewenste af te leggen afstand per deelnemer.

De hikers gaan onder leiding van onze vaste lokale gids en Forza wandelcoach Janny de Gavia off-road hiken. De uitdagende route van ongeveer 9 kilometer duurt ongeveer 4 uur en brengt ze langs langs zeer oude bomen, watervalletjes en mooie vergezichten.

Mortirolo 1.852 meter - Donderdag

De Mortirolo is de minst hoge van de 3 bergen en de klim is relatief kort, maar onderschat hem niet want je stijgt in 12,4 kilometer maar liefst 1300 meter. Gemiddeld komt dat neer op een stijging van 10,5%. De fietsers, hardlopers en hikers lopen over dezelfde weg naar de top. De eerste kilometers zijn nog niet zo steil, een procent of 9 à 10. Maar de hoofdmoot van de klim bestaat uit 5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 13%. Het steilste stuk is zelfs 19%. Hier komen ze ook langs het monument voor Marco Pantani. Bij de afslag naar Grosio is het extreem steile werk achter de rug. Het bos maakt daar plaats voor idyllische alpenweides en je nadert de top van de Mortirolo.

De fietsers moeten eerst een afstand van 30 kilometer afleggen tot de voet van de Mortirolo. Samen starten ze bij de eerste verzorgingspost aan de klim. De Hardlopers en hikers worden afgezet op hun startpunt. De afstand die je hardloopt en hike gaat in overleg met de coach, meestal is dit tussen de 5 - 11 km. 

Stelvio 2.758 meter - Vrijdag 

Als er een beklimming is die iedere wielrenner echt eens gedaan moet hebben dan is het de Stelvio. Zijn hoge rotswanden, felgroene alpenweides en de finish in het echte hooggebergte. Enorm indrukwekkend. In de Giro d’Italia van 2017 werd (na de Mortirolo) de Stelvio zelfs van twee kanten beklommen. Hier verloor Tom Dumoulin tijd door een ‘incidentje’, desondanks won hij de roze trui.

De eerste haarspeldbochten liggen al in Bormio zelf. Niet al te steil slingert de weg hier omhoog tot een indrukwekkende kloof. Na de eerste bochten boven Bormio volgt er een redelijk lang stuk over een plateau met enkele smalle tunnels. Naast een indrukwekkende rivier gaat de steile weg over in haarspeldbochten, in totaal maar liefst 39. Na deze haarspeldbochten gaat de weg even steil recht omhoog om daarna terug te vallen. Pak in dit moment wat rust voor de laatste hele steile kilometers tot aan de top. Geniet van jouw FORZA finish onder de oranje boog op de top! De afstand vanaf het hotel in Bormio tot aan de top op de Stelvio is 21 km. Je maakt dan 1562 hoogtemeters. Gemiddels komt dat neer pop 7,1%, maar er zitten stukken in van 13%.

De hardlopers lopen over dezelfde weg als de fietsers. Ze starten ook hier vanaf een per deelnemer afgesproken punt op de berg, dit is afhankelijk van de gewenste af te leggen afstand per deelnemer.

De hikers gaan weer off-road met gids Litizia en Forza coach Janny en/of Willemijn op pad. Het is een indrukwekkende, maar zware tocht buiten de gangbare paden tot Refuge Garibaldi. Dat ligt 100 meter hoger dan de weg op de top van de Stelvio en vanaf daar zien ze de finishboog en dalen ze af tot de Stelviopas. De hike is ongveer 12 km, maar het aantal hoogtemeters en de ijle lucht op deze hoogte, maken het zwaar. Ze worden door alle supporters, vrijwilligers en de deelnemers die al binnen zijn feestelijk onthaald. Een prachtig mooie einde van Forza4Energy4All.

Extra Uitdagingen: Torri di Fraele (Mini Stelvio) - 1.955 meter

Deze berg staat niet op het Forza4Energy4All programma maar als je al eerder in Bormio bent is het een mooie beklimming om even het gevoel te krijgen. Ook is deze berg een alternatief voor het geval het slecht weer is op één van de dagen. Bij regen is het namelijk niet verantwoord om de steilere bergen te beklimmen waar dan al snel een dik pak sneeuw ligt.

De Torri di Fraele is niet eens zo heel makkelijk, maar wel één van de 'eenvoudigere' beklimmingen in het gebied. En wellicht nog belangrijker is dat deze beklimming zich qua schoonheid zeker kan meten met de Stelvio en heel veel andere beroemde cols. Voordeel is dat het richting de Torri di Fraele heel rustig is.

Vanaf Bormio is het een kort stukje naar de voet van de Torri di Fraelle waar de weg ze brengt naar de oude torens op de top. Het begint met een paar lange halen. Na een korte 'pauze' door een soort weiland rijden ze via de steile rotswand omhoog. Fantastisch mooi, de ene haarspeldbocht na de andere, en gemiddeld nooit steiler dan 10%, dat is voor de Italiaanse Alpen rustig peddelen. Bijna op de top rijden ze door twee korte donkere tunneltjes waarna de twee ruïnes van kasteeltorens op de top bereikt worden. Het uitzicht vanaf de top op de haarspeldbochten is op zijn minst indrukwekkend te noemen.

Disciplines

Elke deelnemer gaat de uitdaging aan op de manier die het beste bij hem of haar past. Dit kan op de racefiets, hardlopend en hikend. Ook zijn er verschillende deelnemers die voor meerdere disciplines kiezen. Bijvoorbeeld de eerste dag op de fiets, tweede dag hiken en derde dag op de fiets. Ook zijn er deelnemers die de tweede dag rust pakken en meehelpen als vrijwillger om de volgende dag de Stelvio zo goed mogelijk te kunnen beklimmen. Jij bepaalt jouw eigen uitdaging. We verwachten wel dat deelnemers, vrijwilligers en supporters alle dagen betrokken zijn bij het evenement. Als je als supporter/vrijwilliger staat ingeschreven is het niet toegstaan om als deelnemer mee te doen. Na overleg met de organisatie kan tijdens het evenement,  hier een uitzondering voor worden gemaakt als aan de voorwaarden is voldaan, die de deelnemers ook hebben, zie de algemene voowaarden.
Forza4Energy4All 2018 Stelvio 04

Forza4Energy4All Icon Fietsen Fietsen

Voor wielrenners is het gebied rondom Bormio een walhalla. Vooraf checkt mechanicien Michaell of je fiets ook klaar is voor deze pittige tochten. Omringd door uitdagende colls pakken wij de 3 meest beruchte Giro d'Italia bergen. Begeleid door fietscoaches Leo en Henk fietsen we vanaf Bormio naar de toppen van de bergen. Er zijn verzorgingsposten onderweg om even bij te tanken. Op jouw eigen tempo omhoog en vergeet niet af en toe even te genieten van het prachtige uitzicht.

Forza4Energy4All Icon Hardlopen Hardlopen

Forza4Energy4All 2018 Stelvio 03Hardlopers gaan ook de uitdaging aan met de Gavia, Mortorolo en/of Stelvio. Bergop rennen is een aparte discipline die veel kracht kost en spieren op scherp zet. De afstand die de deelnemer per dag af wil leggen wordt vooraf besproken. De meeste deelnemers kiezen voor een afstand van 10 km maar er zijn ook deelnemers die 21 km hebben hardgelopen van Bormio tot op de top van de Stelvio. De route gaat over dezelfde weg als de fietsers die vaak moeite hebben om de hardlopers bij te houden. De hardlopers worden afgezet door de organisatie en gaan ook met de auto weer mee naar beneden na de finish.

Forza4Energy4All Icon Wandelen Hiken

Wandelaars Stelvio breed

Uitdagende tochten brengen de hikers naar de toppen. Ze bedwingen de Gavia en Stelvio off-road onder leiding van onze vaste lokale gids. De Mortirolo zal over de weg bewandeld worden, net als de fietsers en hardlopers. De interactie hier met de andere deelnemers, waarbij iedereen elkaar moed inpraat wordt hier door de deelnemers steeds weer als 'erg leuk' ervaren.
Tijdens de hikeen maken ze per dag tussen de 700 – 1200 hoogtemeters, de lengte van de routes is 9 - 12 km en de tijdsduur van de tocht 3 – 4,5 uur. Het gebruik van Nordic-Walk stokken is aan te raden tijdens de hikeen om bijvoorbeeld goed over de rotsblokken te komen. De hikers worden afgezet door de organisatie bij het startpunt van de route en worden vanaf de finish weer teruggebracht naar het basiskamp. Door het lopen op hoogte is het een stuk zwaarder, dan hiken bij ons op zeeniveau. In combinatie met de hoogteverschillen die soms moeten worden overwonnen, zijn het uitdagende tochten die een conditie vereisen.

­