­

Op de fiets, hardlopend en/of wandelend drie prachtige bergen beklimmen voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte.

Op 5, 6 & 7 september 2019 was het dan zover: onze 83 deelnemers beklommen de machtige bergen in de Italiaanse bergen op de fiets, hardlopend en/of wandelend. Forza4Energy4All 2019 was weer een enorme uitdaging voor de deelnemers, maar ook voor de organisatie omdat door vallende rotsblokken twee bergen niet begaanbaar waren. Gelukkig waren er hele mooie alternatieven. Volop energie, en ook wel wat spanning, was er bij de deelnemers om deze uitdagingen aan te gaan met als doel het medicijnonderzoek te ondersteunen. In gedachten gingen de kinderen en ook volwassenen die aan een energiestofwisselingsziekte lijden of die eraan zijn overleden mee de bergen op.

Forza4Energy4All 2019 groepsfoto dag3

Tina fietst naar Bormio

Forza4Energy4All 2019 TinavanLeeuwenTina van Leeuwen (69) had zich voor de derde keer ingeschreven voor Forza4Energy4All, maar dit jaar wilde ze haar uitdaging nog wat groter maken. Dit keer kwam ze niet met de auto naar Bormio in Italië maar heeft ze de hele tocht alleen gefietst. Op vrijdag 9 augustus vertrok ze, met haar fiets vol bepakt met o.a. een tentje, vanuit haar woonplaats Velp. Al de eerste avond leek het mis te gaan, het schoot haar in de rug. Opgeven kwam nog niet in haar op en ze nam zich voor rustig op de fiets te stappen en het ging steeds beter gelukkig. Die avond koos ze wel voor een fijne B&B. Ze fietste de etappes lekker op haar tempo langs Blitterswijck, Koblenz, Braunsbach, Dillingen a/d Donau, Riegsee, Garmisch Partenkirchen, Ried en Glurns. De Stelvio kwam steeds dichterbij en de steile beklimmingen onderweg (zelfs een stukje 18%) met 4 tassen aan de fiets hadden al haar veel energie gekost. Op vrijdag 30 augustus stond ze aan de voet van de Stelvio en koos ze verstandig voor de fietsbus die haar naar boven heeft gebracht, met in gedachten dat ze hem over een week alsnog zonder die tassen op zou gaan fietsen (wat achteraf toch even anders liep). Wat een mooie afsluiting van 3 weken fietsen! Wat een enorme prestatie Tina!

SAMMETJE

IMG 20190903 WA0032Onder prachtige zonnige omstandigheden is op dinsdag 3 september het ‘Sammetje’ gereden. Een fietstocht waarbij de drie bergen op één dag worden beklommen. De tocht is opgezet door Marc Wismans ter nagedachtenis aan Sam die in dat jaar overleed, dit om zijn ouders Ilona en Harmen te steunen die naast Sam al eerder hun zoon Matthias hadden verloren aan de genadeloze energiestofwisselingsziekte. De tocht draagt Sam zijn naam en wordt nu jaarlijks door enorme bikkels gereden voor al die overleden kindjes en hun ouders. Door de vallende rotsblokken waren de wegen vanuit Bormio naar de Gavia en Stelvio nog steeds afgesloten en werd besloten te gaan voor de Mortirolo, de Gavia vanaf de andere kant en weer terug over de Mortirolo. Een monstertocht zoals het Sammetje moet zijn. Annemieke, Pim en Piet hebben de tocht gereden tot aan de top van de Gavia. Jaap, Nick, Jeroen en Hilco hebben de Mortirolo - Gavia - Mortirolo en terug naar Bormio gereden. Een tocht van 170 km en ruim 4600 hoogtemeters. Zeer moe en uitgeput kwamen zij rond 18.30 uur aan bij het hotel onder luid applaus van de Forzanen. Wat een prestatie! Filmpje youtube Sammetje https://youtu.be/39sm6DcI6IA

Verslag Forza4Energy4All 2019

De deelnemers en hun supporters kwamen de dagen voor de start op donderdag aan in Bormio. Dit jaar was er al een grote groep vanaf dinsdag in het hotel ingecheckt. Op woensdag werd Bormio verkend en heeft een grote groep fietsers de Torri di Fraele beklommen om het gevoel van klimmen alvast weer in de benen te krijgen. Op de top bij het stuwmeer hebben we heerlijk met de zon op het gezicht op het terras genoten van een drankje en het prachtige uitzicht op de besneeuwde toppen om ons heen.

Die avond waren we compleet en was het tijd voor de eerste briefing, die iets anders was dan normaal. Zo’n 2 weken waren er door zware regenval aardverschuivingen op de bergen, daardoor waren er enorme rotsblokken naar beneden gekomen op de weg van Bormio naar de Gavia. Waar we nog de hoop hadden dat de weg zo snel mogelijk weer open zou zijn bleek dat het echt niet mogelijk was om de Gavia te beklimmen omdat er nog rotsblokken ter grootte van een huis elk moment naar beneden konden komen. En dat was nog niet het enige, want op zaterdag kwamen er op de Stelvio (ook aan Bormio zijde) ook grote rotsblokken naar beneden en werd ook die weg afgesloten. Met nog stille hoop dat de Stelvio, een zeer populaire route, zaterdag wel weer opgeruimd en veilig zou zijn hebben onze ‘Masters of Disaster’ Hein en Paul hun uiterste best gedaan om goede alternatieven te vinden die net zo uitdagend zouden zijn. Een hele klus maar met hulp van onze top vrijwilligers, Kiko van het hotel en verschillende lieve mensen in Bormio en omgeving die ons een warm hart toedragen is dat gelukt! In de briefing voor dag 1 werd vertelt dat i.p.v. de Gavia nu voor de fietsers 2 bergen op het programma stonden: Torri di Fraele en Bormio 2000. En voor de hardlopers en wandelaars de Bormio 2000. Iedereen begreep gelukkig heel goed dat door dit natuurgeweld een verandering was in de plannen.
De briefing werd afgesloten met een filmpje vol prachtige aanmoedigingen van familieleden maar ook van professor Smeitink, onze ambassadeur Jochem van Gelder en wielrenster Anna van der Breggen, bekijk hem hier https://youtu.be/icQt0m1ZFN4
Op naar de start van Forza4Energy4All 2019!

VERSLAG FORZA4ENERGY4ALL DAG 1 – Torri di Fraele & Bormio2000

Bij het openen van de gordijnen zagen we dat het een stralend mooie dag was voor de eerste dag van Forza! Bij het ontbijt verschenen wat gespannen koppies en ook een aantal deelnemers die niet konden wachten te starten na maanden trainen.

De eerste grote groep fietsers vertrok om half negen vanuit Bormio naar de Torri di Fraele (ook wel de mini Stelvio genoemd) en de Bormio 2000 met stijgingspercentages van 12%. De coaches Nick en Hilco fietsten tussen alle deelnemers in om iedereen weer zo goed mogelijk de berg op te helpen. De tweede snellere groep van drie fietsers vertrok wat later om allemaal rond dezelfde tijd bij de finish te komen. Na de eerste berg was het lekker afdalen, nog even langs het hotel waar ook een verzorgingspost klaarstond om vervolgens naar de top van de Bormio 2000 te fietsen. Een rit van ong. 48 km en 1600 hoogtemeters.

De wandelaars begonnen om negen uur. Zij liepen met de gids Letizia en natuurlijk met coach Janny een off-road route naar de top van de Bormio 2000. De wandelaars vonden deze route veel zwaarder dan de Gavia. Er was zelfs een stijgingspercentage van wel 34%. Ze kwamen na de prachtige maar heel uitdagende wandeling moe maar zeer voldaan over de finish.

De hardlopers begonnen om half 11. Zij beklommen de Bormio 2000, dit na een goede voorbereiding van hardloopcoach Dennis die zelf de 9 km vanaf hotel liep. Door de continue stijging was het voor iedereen een zware opgave, omdat er dus niet echt een vlakker stuk was om even te herstellen. Met veel doorzettingsvermogen is iedereen heeft iedereen de top bereikt.

Bijna op de top horen de deelnemers de muziek al en worden ze door speaker Hein omgeroepen en aangemoedigd voor die laatste steile meters. Extra bijzonder was dat Sterre, Torre en Paulien (zij hebben een energiestofwisselingsziekte) ze bij de finish opwachten. Na de finish onder de oranje finish boog werden ze als helden onthaald na het voltooien van hun eerste uitdaging. Er was een mooi feest op de top met muziek van onze geluidsmannen, een erehaag en dansjes naast de emoties die ook zeker loskwamen.

5 9 2019 TdF Bormio2000 1 848 Torri Dag 1 01 Gert Jan Bormio 2000 Dag 1

VERSLAG FORZA4ENERGY4ALL DAG 2 - MORTIROLO

Het had veel geregend die nacht en op de bergtoppen om ons heen zagen we veel sneeuw liggen.
Op het programma stond de wat lager gelegen Mortirolo 1.857m dus nog mooi onder de sneeuwgrens. Maar qua uitdaging doet hij niet onder voor die andere reuzen met zijn steile weg (tot 18%) en vele haarspeldbochten, een echte monstertocht. In de Giro d’Italia van dit jaar was de Mortirolo onderdeel van de Koninginnerit. Die dag kwam de regen met bakken uit de hemel. De weergoden moeten hebben gedacht dat onze helden minstens zo’n heroïsche uitdaging aan zouden kunnen.

De wandelaars en hardlopers werden aan de voet afgezet en begonnen daar hun tocht via de weg omhoog, het was toen nog wel droog. Ook fietsers Ferdinand en Pim lieten zich daar afzetten om dezelfde zware klim te doen maar niet in tijdsnood te komen, heel slim.
De rest van de fietsers hebben eerst de 30 kilometer naar de voet van de Mortirolo gefietst. Onderweg begon het te regenen, en goed ook! In het dorpje Grosio hebben ze in een café nog even kunnen opwarmen en daarna op naar de klim. Het team Davinci4Energy kozen voor de iets minder heftige, maar zeker ook zware, weg naar de top.

Via dezelfde weg klommen onze helden in de stromende regen haarspeldbocht na haarspeldbocht naar boven, ieder op z’n eigen tempo. We hoorden reacties als “dit is niet te doen” en “ben doorweekt, maar het gaat goed” en iemand met een big smile zei: “dit is echt genieten!”.
In de laatste 2 bochten hingen de borden met daarop de patiëntjes met hun aanmoedigingen om hun helden nog wat extra kracht te geven. Dat was wel heel erg welkom.

Bij de finish was het erg koud en nat. Een flinke groep supporters en vrijwilligers hebben de deelnemers onthaald met isolatiedekens en wat te eten en drinken. Wachten op iedereen was hier geen optie, dan zouden ze helemaal verkleumen. Ferdinand kwam samen met Pim met een grote glimlach over de finish. “ik ben gewoon nog niet moe!’, zei hij trots op de 105e vermaandag van zijn zoon Willem. De gefinishte deelnemers werden door onze fantastische vrijwilligers zo snel mogelijk warm teruggebracht naar het hotel in Bormio. Ook de fietsers want afdalen was te gevaarlijk.

Het weer maakte de uitdaging nog groter en het was echt een heroïsch avontuur dat we samen hebben beleefd! Onze masseurs Wielie en Malou hadden volle inschrijflijsten en zoals Wielie het zo mooi zei: “we hebben ze weer in elkaar geplakt”. Na een warme douche, even de sauna in en bubbelen in de jacuzzi kwamen de mooie verhalen aan de bar los. Dat ze nu echt een triatlon konden doen, de Mortirolo opgezwommen. En iedereen had de vissen zwemmend over de weg toch wel gezien? Een dag om nooit te vergeten. En bij veel regen spreken de Forzanen tegenwoordig over ‘Mortirolo weer’.

6 9 2019 Mortirolo 1 183 6 9 2019 Mortirolo 1 422 6 9 2019 Mortirolo 1 596

VERSLAG FORZA4ENERGY4ALL DAG 3 - EITA

Bij de briefing over onze derde en laatste dag werd bekend dat de weg naar de Stelvio op zaterdag nog steeds niet open zou zijn. Kiko, die het hotel Larice Bianco met zijn familie runt, kwam met een optie die we nog niet kenden, de berg Eita. En wauw wat was hij mooi!

Maar de wandelaars hadden een vroege start voor hun, ook weer nieuwe, tocht van Livigno naar de finish op de Eita. Wielie gaf voor de start nog een demonstratie hoe de wandelstokken het beste gebruikt konden worden en toen was het tijd om te gaan. Een ongelofelijk prachtige route van 11 km met 450 hoogtemeters die misschien nog wel mooier was al die van de Gavia en Stelvio, vertelden de wandelaars enthousiast.

De fietsers fietsten vanaf Bormio een groot gedeelte van dezelfde route als gister naar de Mortirolo, maar nu zonder regen en in plaats van linksaf gingen we nu in het dorpje Grosio rechtsaf. Hier nog even een stop voordat de klim begon en de hardlopers die 15km wilde lopen, zoals Maaike Mandemakers, startten hier. De weg bracht ze met een paar mooie haarspeldbochten al snel omhoog met een mooi uitzicht over het dorp. Hoe verder we kwamen hoe rustiger het werd, minder huizen en verkeer. Hoewel er soms nog wel een snelle Italiaan vol verbazing langs onze deelnemers reed. Het werd steeds groener en we zien ze genieten. Iedereen lekker op zijn eigen tempo omhoog.

Ongeveer acht kilometer voor de finish staan Alie en Margreet met de verzorgingspost. Een aantal deelnemers gaan direct door naar de finish maar de meeste stoppen even voor het bijvullen van hun bidon, een bakje koffie, een banaan, colaatje of andere versnapering. Het werd steeds drukker en vooral gezelliger daar met een stuwmeertje op de achtergrond. Op een gegeven moment komt er een Italiaans vrouwtje op een scooter met haar hondje eens kijken wat er allemaal gebeurt op haar berg. Ze ziet dat er foto’s worden gemaakt en gefilmd en zij wil ook graag in beeld (zie filmpje dag 3). Dan gaan de deelnemers weer vol goede moed en energie op naar de finish.

Veel hardlopers zijn gestart op 10 km voor de finish of bij de verzorgingspost op 8 km. Het mooiste stuk komt dan nog langs een mooi riviertje dat een diep dal heeft geslagen. De ene naar de andere bocht brengt ze naar boven. Al vrij snel horen we Hein zijn stem tot diep in het dal, dat geeft moed voor die laatste naar de finish van Forza4Energy4All. Als dan de borden met de kindjes in de laatste kilometer voorbijkomen wordt het bereiken van die finish nog mooier. Een prachtige oranje loper in uitgelegd, beschikbaar gesteld door team Forza4Sam uit Genemuiden, waar de helden na een erehaag finishen onder de oranje Energy4All boog. Wat een geweldige afsluiting van een wel heel bijzondere en vooral machtig mooie Forza4Energy4All.

7 9 2019 Eita 1 272 7 9 2019 Eita 1 728 7 9 2019 Eita 2 217

Afluiting en opbrengst

7 9 2019 Eita DSC 1967De foyer van het hotel loopt al vroeg vol, iedereen deelt de verhalen van de dag en het hele Forza avontuur. Nog even wat langer in het gezelschap van deze mooie groep mensen waar vreemden vriendschappen hebben gesloten en iedereen het Forza familie gevoel nog even meepakt. De laatste avond begint met het trekken van de lootjes voor de Forza loterij. De meiden van het DaVinci collega trekken de winnaars en delen de prijzen uit. Daarna de afsluiting van Hein en Paul, mooie dankwoorden voor al die fantastische vrijwilligers die zich met zoveel energie hebben ingezet. Zonder vrijwilligers geen Forza4Energy4All. Ook de lieve mensen van ons zo geliefde hotel Larice Bianco kregen een oorverdovend applaus. De Sammetje fietsers en Tina kregen nog een mooi canvasje als aandenken aan hun extra uitdaging. En grote dank ook voor alle deelnemers die het zo fantastisch hebben gedaan! En ook nog heel veel geld hebben opgehaald voor het medicijnonderzoek van professor Smeitink en zijn team. Dit voor al die kinderen en volwassenen met een energiestofwisselingsziekte.

De voorlopige opbrengst van Forza4Energy4All werd bekendgemaakt!

€ 2 0 1 . 2 0 7 , - !!!!

Een geweldig bedrag! Met dank aan iedereen die heeft gedoneerd, producten gesponsord, acties hebben opgezet. En al die kanjers die al hun energie hebben gegeven.

Forza4Energy4All in beeld

Bekijk hier de prachtige filmpjes die zijn gemaakt door onze vrijwilligers.

Sammetje https://youtu.be/39sm6DcI6IA

Aanmoedigingen https://youtu.be/icQt0m1ZFN4

Dagfilm 1 Torri di Fraele & Bormio 2000 https://youtu.be/sHslqN9H8gs

Dagfilm 2 Mortirolo https://youtu.be/S805zFjsXxI

Dagfilm 3 Eita https://youtu.be/HPtZutPCUnw

Forza interview door Jaap 1 Ilona https://youtu.be/pcDfw6iaBOE

Forza interview door Jaap 2 Saskia https://youtu.be/I1onaEywFG8

Forza interview door Jaap 3 Nadja https://youtu.be/u4EtvlAv848

­