­

Forza4Energy4All 2018 wat was je mooi! Het was alweer de 6e editie en weer vol energie, betoverend, heftig en ontroerend. Op 6, 7 en 8 september 2018 werden in de Italiaanse Alpen de 3 beruchte Giro d'Italia bergen bedwongen: de Gavia, Mortirolo & Stelvio. Pittige beklimmingen op de fiets, hardlopend en wandelend. Volop energie bij de deelnemers om deze uitdagingen aan te gaan met als doel het medicijnonderzoek te ondersteunen. In gedachten gaan de kinderen en volwassenen die aan een energiestofwisselingsziekte lijden of die eraan zijn overleden mee de bergen op. Dat geeft kracht en energie. Samen staan we sterk. De Forza deelnemers met een extra uitdaging begonnen al wat eerder aan hun avontuur.

Van Zaandam naar de Stelvio fietsenForza4Energy4All 2018 Jaap 01

Hart van Nederland-cameraman Jaap van Willigen vond na een aantal keer mee te hebben gedaan aan Forza4Energy4All de uitdaging van 3 bergen niet meer bar genoeg. Zijn nieuwe Forza uitdaging begon al op vrijdag 31 augustus. Hij fietste helemaal vanuit zijn woonplaats Zaandam richting Italië en fietste zo in negen dagen 1.350 kilometer af en 15.000 hoogtemeters voor het goede doel. Zijn reis legde hij vast in 5 vlogs voor Hart van Nederland. In deze vlogs besteedde hij o.a. aandacht aan Sterre die aan de ziekte lijdt, Harmen en Ilona die hun 2 zoons hebben verloren aan de ziekte, het medicijnonderzoek en het project van de heartseats. De reis ging niet altijd op rolletjes. Maar er waren zeker ook hoogtepunten, heel mooi toen zijn collega’s hem in Frankrijk kwamen vergezellen. Ook hoogtepunten in de bergen, zoals de zware klim naar de top van de Grand Ballon, de hoogste berg in de Franse Vogezen. Tijdens de tocht werd hij bijgestaan door zijn ouders. Op zaterdag 8 september werd hij onthaald op de Stelvio, waar op dat moment ook de andere deelnemers hun finale beleefden.
Bekijk Jaap zijn vlogs via de links hieronder (onder videoverslagen).

SAMMETJE

Ter nagedachtenis aan Sam, die in maart 2017 overleed aan een energiestofwisselingsziekte, hebben 6 deelnemers besloten om alle 3 bergen op één dag te beklimmen; het SAMmetje. Een monstertocht maar ook een hemelse tocht om Sam en zijn broertje Matthias te gedenken. Vorig jaar is het SAMmetje voor het eerst gereden, dit initiatief is ontstaan bij Marc Wismans. Op dinsdag 4 september stonden 6 mannen vol adrenaline klaar met hun racefiets voor de tocht: Harmen (de vader van Sam en Matthias), Imko, Hilco, Rob, Henk en Leo. Na de Gavia en de Mortirolo zaten de heren er goed doorheen. Rob nam het dappere besluit om de 3e berg over te slaan. De anderen beginnen er toch aan. Trap voor trap met Sam in gedachten Sam - Sam, Sam - Sam. Na bijna 12 uren fietsen bereikten ze de finish van hun SAMmetje op de Stelvio, een enorme prestatie. Heftig en ontroerend.

Forza4Energy4All 2018 Sammetje 01 Forza4Energy4All 2018 Sammetje 02 Forza4Energy4All 2018 Sammetje 03


Forza4Energy4All

Alle deelnemers, vrijwilligers en supporters verbleven in hotel Larice Bianco in Bormio. Ons mooie warme basiskamp in Italië. De eerste deelenemers kwamen al in het weekend maar dit jaar kwamen velen al aan op dinsdag om alvast even te oefenen in de bergen, en voor de gezelligheid natuurlijk. Woensdag waren we compleet en het hotel zat vol met Forzanen, iedereen is er. De deelnemers, de supporters, vrijwilligers, de mecanicien, onze mascotte Benny Bolo, de mannen van de muziek en de film, en niet te vergeten de masseur en chef logistiek Erik. Leuk om bekenden weer te zien en nieuwe mensen te leren kennen. Mecanicien Michael keurt de fietsen en na enkele reparaties worden alle fietsen goedgekeurd voor de klim. In de hal heeft Lola een winkeltje geopend met allemaal leuke dingen van Lola, Ohana Sisters en Energy4All. Voor het diner is de eerste briefing door Hein en Paul. Het programma wordt doorgenomen, de stijgingspercentages van de Gavia en de weersvoorspellingen. Je ziet de spanning op de gezichten van de deelnemers, maar ze hebben er ook wel heel veel zin in. Tot slot nog een aanmoedigingsfilmpje van de thuisblijvers. Vrolijke gezichten, wat traantjes en een flinke dosis extra motivatie als de kindjes, familie en vrienden hen veel succes toewensen.

Dag 1 - Gavia

Het is mooi weer met goede voorspellingen tot het begin van de middag. Dus vroeg aan het ontbijt. De wandelaars en de hardlopers worden naar hun startplaatsen gebracht door de Forza vrijwilligers. De fietsers vertrekken in 2 groepen, een groep om 9 uur en een snelle groep een uur later. Zo is iedereen vol goede moed onderweg naar de top van de Gavia.

De groep wandelaars trekt door de bergen via onverharde paden met de lokale gids Letizia en Janny die de coördinatie van de groep voor haar rekening nam. Het is een prachtige tocht met stevige klimmetjes in en prachtige natuur. Eén van de wandelaars is de 11-jarige Lola, onze jongste deelnemer. Ze doet mee voor haar zusje Jenske. Eerst zou ze alleen de Stelvio doen, maar ze wilde de Gavia ook doen, en dat ging heel goed. Bovenop de Gavia werd ze samen met de anderen feestelijk onthaald door Hein onder de oranje boog van Energy4All.

Forza4Energy4All 2018 Stelvio 13 Lola Forza4Energy4All 2018 Gavia 01 Forza4Energy4All 2018 Gavia 08

Vlak voordat de klim echt begint staan Alie en Brenda met een verzorgingspost klaar om de fietsers en hardlopers nog te voorzien van wat eten en drinken en Colinda maakt de één na de andere mooie foto van de deelnemers. De hardlopers en fietsers moeten wel even wennen aan het klimmen. De Gavia is een mooie berg om te beginnen en ervaring op te doen met de haarspeldbochten en de stijgingspercentages. Met kleine passen gaan de hardlopers omhoog en soms even gewoon lopen om nieuwe energie op te doen.

Fietscoach Henk: “De top van de Passo di Gavia staat vandaag op ons lijstje. Een van de hoogste paswegen in Europa. Dus voor de nieuwelingen in het gezelschap een spannende dag. En als je hem al kent is het toch weer spannend, hoe zal hij vandaag zijn. De Gavia is grillig en wispelturig als het leven zelf. Hij blijft verrassen. Boven bij de finish zie ik bij veel mensen glimmende oogjes. En ik durf te zeggen dat ik ze zelf ook heb. Ook dit jaar weer. Mooi verstopt achter een gekleurde fietsbril. Ook dit jaar glimmen de oogjes weer. Glimmende emotie oogjes. Hoe kan dat toch? Ik ben een doorgewinterde Forza-ganger! Een mengelmoes van compassie, hoop, trots, ……. Ja wat is het precies. Het maakt niet uit. Het is er. En ik zie het in veel ogen. Met alle zorg en verdriet die er is in het gezelschap, zijn deze dagen ook mooi. En ik durf te zeggen het is een gelukkig gezelschap. Je kunt en mag er over praten. Het mag, het hoeft niet. Iedereen weet wel hoe het zit. Een blik van verstandhouding is al genoeg. Een paar dagen waar iedereen energie uit mag putten.”

De wandelaars, hardlopers en fietsers komen allemaal over de finish. Allemaal! Met glimmende oogjes.

Forza4Energy4All 2018 Gavia 03 Forza4Energy4All 2018 Gavia 05 Forza4Energy4All 2018 Gavia groepsfoto
Bekijk hier meer foto's van Dag 1 op de Gavia.

Dag 2 - Mortirolo

Deze berg is beroemd en berucht. De klim is beroemd dankzij de Giro d'Italia. De grootste wielrenners hebben ontzag voor deze berg en noemen dit de zwaarste klim die ze ooit hebben gedaan. Het is een fantastisch mooie maar extreem zware klim. Van Mazzo di Valtellina op zo'n 500 meter boven zeeniveau slingert de weg van de Mortirolo naar 1.852 meter in een slechts 12 kilometer. In totaal maar liefst 1.300 hoogtemeters. Het hoogste stijgingspercentage is 18%. Niet te verwonderen dat de spanning op de gezichten staat. Heel anders dan de Gavia wandelen, hardlopen en fietsen de deelnemers nu meer in de bossen. De wandelaars gaan op dezelfde weg naar boven als de fietsers en hardlopers en iedereen moedigt elkaar aan.

Forza4Energy4All 2018 Mortirolo 03 Forza4Energy4All 2018 Mortirolo 09 Forza4Energy4All 2018 Mortirolo 04

Voor alle wielrenners dus een pittige uitdaging. Een aantal hadden de klim al eerder gedaan maar voor anderen was het de eerste keer. De drie Hoekstra broers hadden helemaal geen ervaring in de bergen en dan sta je voor de Mortirolo. Ze gingen ervoor. Roel blijkt een natuurtalent, hij komt als één van de eersten boven met een grote glimlach. De jongste broer Aldert gaat ook goed en Jos vindt zijn maatje in Gert Jan waar hij samen op een rustig tempo mee opfietst. De coaches Leo en Henk steunen de deelnemers en gaan zo nu en dan weer naar beneden om minder ervaren wielrenners op te halen en mee te fietsen. En dan kom je boven op de berg. Het is prachtig weer en het geluid van Hein en de muziek hoor je al halverwege de berg. Het oranje Energy4All legioen heeft de bergtop overgenomen. Omdat de boog hier niet opgezet kan worden maken de supporters, vrijwilligers en binnengekomen deelnemers een erehaag voor iedereen die binnenkomt. Kippenvelmomenten, wat een sfeer! Daarna gaat iedereen even op de foto met het monument van de Mortirolo. Het thuisfront ook even laten zien dat je het gehaald hebt.

"Er zijn vele helden bij Forza. Eén van deze is Dennis Smits”, schrijft Paul in den Bosch ‘s morgens. “Gisteren heeft hij hardgelopen vanaf het hotel naar de top van de Gavia, 26 kilometer. Vandaag loopt hij vanaf het hotel naar de top van de Mortirolo. Een marathon, 42 kilometer. Hij gaat het wel redden.” En hij heeft het gered, wat een prestatie met begeleiding van Adrie (en een heel stuk ook door Gert-Jan) op de fiets. De andere hardlopers zijn gestart op een afstand van 10 kilometer. Trainen voor dit soort stijgingspercentages kan niet in Nederland en hier was het dan ook zichtbaar afzien, zo zwaar. Ze hebben het allemaal gered. Onder luid gejuich en getrommel van onze mascotte Benny Bolo komen ze door de erehaag binnen op de top.

Forza4Energy4All 2018 Mortirolo 06 Forza4Energy4All 2018 Mortirolo 02 Forza4Energy4All 2018 Mortirolo 07

De wandelaars gaan deze keer niet over bergpaadjes maar langs de steile weg. Bijzonder dat er iemand meedoet die zelf een energiestofwisselingsziekte heeft, Saskia Buijs. Zij heeft zich voorgenomen om de Mortirolo te beklimmen, want die heeft ze nog niet eerder gedaan. Gister zelfs ook de Gavia en nu de Mortirolo met de wandelgroep. Vanaf bocht 19 schuift Ilona aan bij de groep om met haar hernia te bekijken of het toch zou lukken om naar de top te wandelen. Onderweg veel plezier, pittig afzien en fijne gesprekken. Wat is het dan fijn om de stem van Hein en de inspirerende muziek van Peter en John te horen, en al die supporters te zien op de berg. Een emotionele binnenkomst.

Dan denk je dat dit alles is maar nee. Tijdens de briefing horen we dat Marc Wismans net is aangekomen. Marc is de bedenker van het SAMmetje en een echte Forzaan. Het begon zo te kriebelen dat hij het niet kon laten even langs te komen en hij werd zeer warm onthaald. Toen bleek dat we een bruidspaar is ons midden hadden die 45 jaar getrouwd zijn op deze dag, Harry en Ria uit Genemuiden. Dat werd uiteraard ook gevierd. Harmen, Ilona en familie hadden voor deze gelegenheid een stoere rap ingestudeerd die volop werd meegezongen.

Forza4Energy4All 2018 Mortirolo 08 Forza4Energy4All 2018 Mortirolo 10 Forza4Energy4All 2018 Mortirolo groepsfoto
Bekijk hier meer foto's van Dag 2 op de Mortirolo.

Dag 3 - Stelvio

De dag van de finale. Als er een beklimming is die iedere wielrenner echt eens gedaan moet hebben dan is het de Stelvio. Iedereen die de haarspeldbochten die naar de top voeren gezien heeft, vergeet deze aanblik nooit meer. Enorm indrukwekkend. Voor de één een droom, voor de ander stiekem een nachtmerrie. Ook voor de hardlopers en de wandelaars. Maar iedereen die de top bereikt is helemaal gelukkig. Meestal na een lange strijd, want hoe je de Stelvio ook op gaat, snel of langzaam, pijn doet hij altijd! Maar dat hoort natuurlijk ook bij zo'n enorme uitdaging en zo voel je ook weer even hoe kinderen met een energiestofwisselingsziekte elke dag moeten zwoegen.

Forza4Energy4All 2018 Stelvio 01 Forza4Energy4All 2018 Stelvio 16 Forza4Energy4All 2018 Stelvio 08

Ze zou gaan hardlopen, maar door een blessure besloot Desirée in juni te gaan fietsen, want ze wilde wel meedoen. Nog een paar maanden getraind en redelijk onervaren begonnen aan Forza. De eerste bergen zijn bedwongen en nu de Stelvio. Samen met Marc, die een mountainbike heeft kunnen lenen, fietst Desirée rustig in haar eigen tempo naar de top. Het is een speciale dag voor haar, want het is ‘toevallig’ ook nét de verjaardag van haar veel te vroeg overleden broer. “Een bizar wonderlijke dag, een met een zwart rouwrandje, maar zeker óók met een glanzend gouden lijst! Dank je wel Marc”, schrijft ze. De fietsers hebben een zware tocht met prachtige vergezichten. Soms even stoppen om een mooie foto te maken van de haarspeldbochten die achter hen lagen of een selfie te maken met de posters van de kinderen, waarvoor ze deze berg op gaan. Tom heeft begin dit jaar nog een operatie gehad aan een hernia en fietst nu zijn 3e berg op. Geëmotioneerd komt hij boven op de top waar hij zijn dochter Sterre omhelst.

Forza4Energy4All 2018 Stelvio 02 Forza4Energy4All 2018 Stelvio 03  Forza4Energy4All 2018 Stelvio 07  

Enkele hardlopers, Martin, Jarno & Imko, doen een halve marathon vanaf het hotel en andere worden op een hoger punt afgezet voor hun eigen gewenste afstand. Loopcoach Remco van Gaal kiest ook voor de halve marathon en hij doet dat met een zonnebloem in de handen. Kort geleden is zijn vader overleden en hij neemt de bloem mee naar de kapel bovenop de Stelvio, waar hij samen met Désirée een kaarsje brandt. De oudste deelnemer Tina loopt ook een halve marathon. In een ijzeren regelmaat loopt ze naar boven. Ze is 68 en vertelt dat ze uit eigen ervaring weet wat het is om geen energie te hebben, altijd moe te zijn. Nu loopt ze 3 bergen hardlopend op, en dat voelt als een groot wonder. Ook de andere hardlopers gaan goed, Maaike steekt haar duim op en de anderen laten een big smile zien als de cameraman hen filmt.

De twee groepen wandelaars hebben een prachtige maar zeker wel pittige tocht over de berg. Lola loopt stoer mee met haar groep, ze is onvermoeibaar. De laatste kilometers op de Mortirolo waren Ilona goed bevallen en ze heeft ervoor gekozen het hele traject van de Stelvio mee te lopen. Vandaag worden vele grenzen verlegd, wat is het een zware tocht geweest. Bij de boog zien de supporters en deelnemers de wandelaars bovenop de berg staan. Nog één afdaling en dan worden ze enthousiast binnengehaald. Hier worden flink wat traantjes weggepinkt. Alle emoties komen samen. Euforie, trots, verdriet en blijdschap. Bij het bereiken van de top krijgen alle deelnemers een mooie, dik verdiende, medaille omgehangen door Paulien en Chantal.

Forza4Energy4All 2018 Stelvio 15 Forza4Energy4All 2018 Stelvio 10 Forza4Energy4All 2018 Stelvio 11

Dan komt er bericht dat Jaap de voet van de Stelvio heeft bereikt. Iedereen maakt zich op om hem te onthalen en de SAMmetje fietsers fietsen een stuk de Prato kant af om hem het laatste stuk te vergezellen. Met luid gejuich wordt hij onthaald! Jaap kijkt terug op een geweldige week. Hij geeft zelfs aan dat hij niet eerder zo gemakkelijk de Stelvio op is gefietst. De 5 vlogs die hij heeft gemaakt voor Hart van Nederland zijn veel bekeken en helpen mee om energiestofwisselingsziekten beter bekend te maken.

Het bleef nog even onrustig op de top. Iedereen maakte er een mooi feestje van. Er werd (naast de natte oogjes en vallende tranen) gezongen, gedanst en heel veel gelachen. Het zit erop. En wat was je weer mooi Forza4Energy4All.

Forza4Energy4All 2018 Stelvio 09 Forza4Energy4All 2018 Stelvio 12 Forza4Energy4All 2018 Stelvio groepsfoto
Bekijk hier meer foto's van Dag 3 op de Stelvio.

De laatste avond

Samen keken we naar de 3e film van Tijs, die met veel gejuich en applaus werd ontvangen, wat prachtig. We hadden nog een mooie verloting met o.a. een prachtig gebreide sprei van de moeder van Erik. Daarna werd de opbrengst bekend gemaakt. Paulien, Saskia en Sterre hielden de cheque vast en Paul schreef de voorlopige opbrengst erop... € 105.395,85 !!! Fantastisch. Hiermee kan Stichting Energy4All weer een mooie bijdrage leveren aan het medicijnonderzoek van professor Jan Smeitink.

Veel dank aan alle deelnemers, sponsoren, vrijwilligers, supporters en iedereen die bijgedragen heeft aan dit mooie evenement.

Samen staan we sterk.   Dream it, believe it, achieve it.


Videoverslagen Forza4Energy4All 2018

Dag 1 - Gavia - door Tijs van Leur

Dag 2 - Mortirolo - door Tijs van Leur

Dag 3 - Stelvio- door Tijs van Leur

Aanmoedigingsfilmpje - door Paulien & Geert Vogelzang

Videoverslag Forza4Energy4All 2018 - door Geert Vogelzang

Vlogs van deelnemer Jaap van Willigen

 

­