­

Vorige Edities

Op de fiets, hardlopend en/of wandelend drie prachtige bergen beklimmen voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte.

Verslag Forza4Energy4All 2023

Op 6, 7 en 8 september 2023 was het dan zover. Met in totaal 116 "Forzanen" reisden we af naar Italië. Elk jaar kijken we er weer naar uit en elk jaar neemt de spanning richting september weer toe, hoe zal het dit jaar gaan. We weten uit ervaring dat er diverse factoren zijn die van invloed zijn op het evenement. Het weer, ziek zijn en blessures, de wegen, afzeggingen, vervoer, accommodaties, zaken die we niet in eigen hand hebben.

Twee weken voor de start hielden we onze adem even in, het noodweer barstte los in de Italiaanse Alpen. Modder stromen, hevige regenval en aardverschuivingen zagen wij op het nieuws voorbij komen. In 2019 had dit tot gevolg dat we de Gavia en Stelvio niet konden beklimmen. Maar, gelukkig viel het dit jaar mee, alleen de Umbrail Pass was afgesloten, dus de optie om de Stelvio van drie kanten te beklimmen, kon helaas niet door gaan.

EN TOEN KWAM DE ZON!

De 10e editie werd een stralende jubileum editie. De hele week scheen de zon volop in Bormio en omgeving. Waar we de deelnemers er in voorgaande jaren op moesten attenderen om warme kleding mee te nemen naar de top, kregen zij nu de waarschuwing dat ze voldoende moesten drinken en zichzelf goed moesten insmeren. 6 dagen lang 25+ graden, wat was dat genieten!

Zaterdag kwamen de eerste deelnemers aan, omdat er op maandag een extra uitdaging op het programma stond. Helaas kon 3 x de Stelvio niet doorgaan, maar de deelnemers die er al waren vonden dat geen probleem. Vele hadden hun eigen extra uitdaging die ze nog wilden doen.

Maandag en dinsdag werden de Eita, 2 x de Stelvio en de Torre di Fraele door veel Forzanen beklommen, op de fiets, hardlopend of wandelend. Voor sommige een vinkje op de bucketlist, voor anderen een mooie voorbereiding voor de overige beklimmingen die nog zouden komen.

Dinsdag: De aankomst dag

Alle deelnemers, vrijwilligers, supporters kwamen uiterlijk vandaag aan. Alleen het team van Borghese Real Estate – COD kwam woensdagavond aan, zij zouden alleen de Stelvio beklimmen met ons op de vrijdag.
Op deze dag melden de deelnemers zich bij de organisatie, worden de laatste spullen uitgedeeld, krijgen de deelnemers hun tasjes, vrijwilligers/supporters hun poloshirts en worden de fietsen gekeurd door onze mecanicien Michaell. Voor het avondeten was de eerste briefing van het evenement, hoe ziet de dag van morgen eruit, wat voor weer wordt het, wat is de route etc. Vervolgens werd de film met alle aanmoedigingsfilmpjes van het thuisfront getoond. Tot slot hadden alle disciplines een meeting met de coaches en werden de vrijwilligers bijgepraat over de taakverdeling van de volgende dag.

Na het gezamenlijk diner in het hotel kwamen de zenuwen voor de volgende dag, iedereen had er enorm veel zin!

VERSLAG FORZA4ENERGY4ALL DAG 1 – GAVIA

Gezonde spanning was voelbaar bij alle deelnemers, het gaat nu echt beginnen! Voordat de deelnemers van start gingen, spraken Paula of Paulien ze nog even wat bemoedigende woorden toe. Waarvoor we dit doen en dat de beklimmingen lastig worden maar een pijntje erbij hoort. Patiënten maken dit elke dag mee, als deelnemers ben je de volgende dag weer hersteld maar patiënten hebben weken nodig om ergens van te herstellen.

2023 9 6 gavia 1 57 optimized 2023 9 6 gavia 1 200 optimized 2023 9 6 gavia 1 305 optimized

De wandelaars werden al vroeg naar het begin van hun wandeling gebracht. Vanaf dat punt begon gelijk een flinke off-road klim de berg op. Er werd gestart in twee groepen, omdat het niveau binnen de groep nogal verschilt en we graag gezamenlijk op de top wilden aankomen. Coaches Marlieke en Janny begeleidden de groepen samen met twee lokale gidsen. De klim viel sommige wandelaars zwaar, de hoogte en warmte maakten het er niet makkelijker op. Maar genieten was het wel, de foto momenten werden veelvuldig benut met zo’n prachtig uitzicht en strak blauwe lucht.

2023 Gavia fietser  2023 Ferdiand 2023 9 6 Gavia 2 108

Na het vertrek van de wandelaars vertrok een groepje fietsers die de jubileum uitdaging aanging, de Bormio 2000 voorafgaand aan de klim naar de Gavia. Vervolgens vertrokken ook de andere fietsers richting de top van de Gavia. Ieder in zijn eigen tempo, maar regelmatig fietsten ze met elkaar mee. De eerste kilometers stijgen geleidelijk en gaan door diverse dorpjes. De tweede helft is de echte klim, met een stijging tot 10%. Het laatste deel konden ze weer genieten van het prachtige uitzicht op de bergtoppen en het meer Lago Bianco.
De hardlopers hadden ook allemaal hun eigen uitdaging. De één begon 10 km onder de top en de ander liep vanaf het hotel 26 km. Wat een bikkels allemaal. Onderweg werd er dankbaar gebruik gemaakt van de verzorgingspost met Mireille, Alie en Margreet en zette fotograaf Colinda de passerende deelnemers vast op de gevoelige plaat. Op de top was alles al ruim op tijd klaar voor de ontvangst, mascotte Kootje Koala, supporters vrijwilligers, DJ’s en organisatie stonden de deelnemers op te wachten onder de oranje boog. De spandoeken hingen klaar en de muziek draaide op volle toeren. Nadat iedereen op de top was aangekomen en door Hein met alle egards en enthousiasme was verwelkomt, barstte het feestje los. De groepsfoto werd gemaakt en omdat het heerlijk weer was genoot iedereen wat langer van deze mooie dag op de top van de prachtige Passo di Gavia.

2023 9 6 gavia groepsfoto 1 op

Voorafgaand aan het diner was de briefing voor de tweede dag en werd de film van de dag vertoond, gemaakt door Jaap en Jennifer, zie hieronder de linken naar alle dagfilms.

Na het diner was iedereen welkom om mee te doen aan de pubquiz, georganiseerd door Willemijn en Marlieke. Diverse rondes over uiteenlopende onderwerpen zorgde voor een hele gezellige afsluiting van de eerste Forza dag.

Bekijk de geweldige dagfilm van Dag 1 en beleef het nog een beetje mee . 

2023 wandelaar 2023 9 6 Gavia 2 279 2023 9 6 gavia 1 954 optimized 2023 9 6 gavia 2 131 optimized 2023Topgavia Gavia kids GAvia 2023PHOTO 2023 09 07 07 56 532  2023 9 6 gavia 1 346 optimized

Bekijk hier de foto's genomen door Colinda Janssen op de Gavia

VERSLAG FORZA4ENERGY4ALL DAG 2 - MORTIROLO

Ook deze dag was er een extra jubileum uitdaging. Enkele ervaren fietsers vertrokken al vroeg om voorafgaand aan de Mortirolo de Eita te bedwingen, een prachtige beklimming, maar wel 32 km en 1100 hoogtemeters extra. Dat hadden deze fietsers ervoor over, “de kinderen moeten ook elke dag afzien en wij zijn morgen weer hersteld”.

PHOTO 2023 09 11 21 32 46 PHOTO 2023 09 07 16 40 38 Mortirolo 2023 09 16 13 04 01 2023 9 7 Mortirolo 1 153

Daarna vertrokken de wandelaars en hardlopers. Zij werden ergens op de Mortirolo afgezet, afhankelijk van wat haalbaar was voor de deelnemer. Martijn van Team Borghese/COD had wel zin in een extra dag uitdaging en genoot van deze prachtige wandeling op de Mortirolo.

De fietsers vertrokken naar de voet van de Mortirolo, dat is ongeveer 30 km ‘vals plat’ naar beneden, maar dat betekent ook op de terugweg weer 600 hoogtemeters omhoog, dat valt altijd tegen.

2023 9 7 mortirolo 1 269 optimized 2023 9 7 mortirolo 1 202 optimized 2023 9 7 mortirolo 1 256 optim 2023 9 7 Mortirolo 1 851

De zon stond ook deze dag weer hoog aan de hemel. Het was een warme dag voor alle deelnemers, maar iedereen kwam ondanks de enorme uitdagingen met een stralende lach boven. Natuurlijk werd er enorm afgezien, maar de samenhorigheid op de top was groot en het feest niet minder.

Als Forza4Energy4All zijn we niet de enigen op de bergen, dus niet alleen onze deelnemers maar ook andere weggebruikers, uit alle landen, worden door Hein aangemoedigd. In ruil voor Heins enthousiasme vragen we een donatie. Onze vrijwilligers Monique en Margot hadden het er druk mee om met de collectebus langs alle Porsches, Lamborghini’s, Ferrari ’s, fietsers en motoren te gaan. In totaal hebben we zo nog €500,- aan donaties opgehaald, zowel via ons actieplatform met leuke berichtjes als via de collectebus!

De dag werd weer afgesloten met de film van de dag, de briefing en na het diner werd in de lounge nog even ontspannen genoten van een drankje en nagepraat over deze mooie en intense dag.

Bekijk de geweldige dagfilm van Dag 2 en beleef het nog een beetje mee .

2023 9 7 Mortirolo 1 608 2023 9 7 Mortirolo 1 814 2023 9 7 Mortirolo 1 907 2023 9 7 Mortirolo 2 21

2023 9 7 mortirolo 2 42 optimi Kootke Koala 

2023 9 7 mortirolo groepsfoto

Bekijk hier de foto's genomen door Colinda Janssen op de Mortirolo

VERSLAG FORZA4ENERGY4ALL DAG 3 - STELVIO

Vandaag de apotheose, wat hebben we er zin in. Begin van de week waren de weersvoorspellingen voor vrijdag minder met grote kans op regen. Maar naarmate de week vorderde zagen we dat ook de vrijdag stralend zou worden en de regenkans tot een minimum was gedaald. Waar hebben we dit aan verdiend?

2023Vertrek snelle fietsers Stelvio 2023 09 08 15 36 26 Stelvio 2023 09 08 15 37 281

De wandelaars werden naar hun vertrekpunt gebracht en begonnen aan hun wandeling. Na een uur hiken over smalle rotspaadjes zien de wandelaars de boog op ‘de top’ al staan, omdat zij een grote lus maken om daar te komen waren ze nog zeker drie uur onderweg.

Zoals elk jaar, maar nu met een strak blauwe lucht erachter, zagen we de wandelaars na enkele uren boven bij het kapelletje staan op de top van de Stelvio. Daarvan daalden ze af naar de boog. Prachtig om te zien hoe de teams zich bij elkaar verzamelden en zo arm-in-arm, schouder-aan-schouder onder de boog door kwamen. Verwelkomd door alle vrijwilligers, supporters, deelnemers.

De hardlopers gingen de uitdaging aan om onder aan de klim te starten, 24 km berg op rennen of zich verderop te laten afzetten, dat was niet niks met die warmte. Iedereen heeft vaak zijn eigen doel en Klaas had als doel vijf bergen in vijf dagen te bedwingen en elke dag onderaan te starten. Het is hem gelukt, maar wij zijn trots op elke prestatie, hoe klein of groot deze ook mag zijn.

De ervaren fietsers hadden als extra jubileum uitdaging de beklimming van de Torre di Fraele, bijnaam ‘De Kleine Stelvio’, op het programma staan. Voor veel deelnemers geen onbekende berg. Vaak wordt hij gereden als trainingsrit, voorafgaand aan het evenement. (het was tevens de trainingsklim van Annemieke van Vleuten!). De kleine Stelvio combineren met de grote is natuurlijk wel wat anders en de deelnemers voelden dat ook goed in de benen. Alle fietsers en hardlopers werden natuurlijk onderweg weer voorzien van de nodige aanmoedigingen vanuit de auto’s van supporters en van de vrijwilligers van de verzorgingspost.

2023 9 8 Stelvio 1 6 2023 9 8 Stelvio 1 481 2023 9 8 stelvio 1 537 optimized 2023 9 8 stelvio 1 594 optimized 2023 9 8 stelvio 2 235 optimiz Wandelaars Stelvio breed 

Op de top was het feest compleet, DJ Peter en zanger Brian maakten er een mooi feest van. De polonaise werd ingezet, met de rolstoelers voorop. Natuurlijk konden ook de Snollebollekes niet ontbreken. De adrenaline stroomde nog door de aderen, maar zo als aan elk feestje kwam ook hier een einde aan. Voor de groepsfoto op de top van Stelvio werd het verkeer gewoon even stil gelegd en dat gebeurde zonder wanklank van medeweggebruikers. Daarna de boel snel weer afbreken en inpakken om vervolgens de afdaling in te zetten naar het hotel, het werd weer ‘stil’ op de Stelvio.

Bekijk de geweldige dagfilm van Dag 3 en beleef het nog een beetje mee .

Stevio 2023 09 08 15 37 13 PHOTO 2023 09 16 13 03 541 2023 9 8 Stelvio 1 885 2023 9 8 Stelvio 1 187 kl 2023 9 8 Stelvio 1 986 kl 2023 9 8 Stelvio 2 116 kl 2023 9 8 Stelvio 2 160 kl 2023 9 8 Stelvio 2 189 2023 9 8 Stelvio 2 275 kl 2023 9 8 Stelvio 2 367 kl 2023 9 8 Stelvio 2 510 PHOTO 2023 09 08 15 36 50

2023 9 8 stelvio 2 553 optimiz

Bekijk hier de prachtige foto's van Colinda Janssen van de Stelvio

Afsluiting en opbrengst

Voor het slotdiner was de laatste briefing met mooie woorden van Gert Jan van ’t Hof, namens de ouders, Geert Vogelzang, namens de Raad van Toezicht, Paul in den Bosch namens de stichting en Hein van den Hoogen, de projectleider. Een bijzonder woord van dank aan coaches Nick, Remco, Janny, Marlieke en Hilco, waarvan enkele dit jaar (waarschijnlijk) voor het laatst mee zijn geweest.

Na de film van de dag volgt het ‘moment-supreme’, de bekendmaking van de opbrengst. Deze was €171.114,-, inmiddels kunnen we zeggen dat we de

€ 1 7 5 . 0 0 0 ,-

zijn gepasseerd, een geweldige opbrengst!

Na het diner was het tijd voor het slotfeest in de tuin van Hotel Larice Bianco. De vermoeide benen bleken bij de meeste nog genoeg energie te bevatten om een dansje te wagen.

We hebben genoten, gelachen, gehuild, geknuffeld, bergen bedwongen, uitdagingen aangegaan, grenzen verlegd en veel geld opgehaald. Maar ook elkaar gesupporterd, gesteund, bemoedigende woorden tegen elkaar gesproken. Zijn een schouder en luisterend oor geweest voor een ander, hebben elkaar vertrouwen gegeven, samen genoten van de zon, het heerlijke hotel. Het was weer Forza4Energy4All op zijn best.

Op naar onze laatste Forza4Energy4All editie in Italië van 4- 6 september 2024.

Schrijf je hier in!

Forza4Energy4All in beeldJaap en koala

Bekijk hier de prachtige Films die zijn gemaakt door onze vrijwilligers en onze cameraman Jaap van Willigen en Jennifer Tromp.

Dagfilm 1 Gavia 2023  Forza4Energy4All 2023 dag 1 Gavia - YouTube

Dagfilm 2 Mortirolo 2023 Forza4Energy4All 2023 dag 2 - Mortirolo - - YouTube

Dagfilm 3 Stelvio 2023 Forza4Energy4All 2023 dag 3 - Stelvio - YouTube

Deze beelden zijn allemaal gemaakt door de deelnemers zelf. Jaap van Willigen heeft het geheel samengevoegd tot een mooi geheel.

Deelnemersfilm aankomst Bormio en Gavia dag 1: https://youtu.be/XCE3tY1CBy0?si=1c3OGid0WM2f20yx

Deelnemersfilm Eita en de steile Mortirolo, dag 2: https://youtu.be/j-yYmpytItg?si=BvtJt3AAj3WNlX_c

­